Hallen -->
Första intrycket av hemmet skapas i hallen. Rätt ljussättning där sätter en prägel på resten av huset. Hallen är oftast smal och kanske trång, men med rätt ljus kan rummet få en annan karaktär.
Belysning riktad mot väggarna får rummet att kännas större. Har man tavlor på väggarna är det ett utmärkt sätt att använda sig av spotlights i taket, använd 12 volts halogen som ger en fin färgåtergivning och har olika spridningsvinklar på ljuskällan.
|
 |
 |
<-- Vardagsrum
Vardagsrummet som används till vardagliga saker som tex. att titta på tv, mysa, umgås, läsa, vila, äta, spela, träna etc. Listan kan göras lång.
Hur man använder sitt vardagsrum är förstås individuellt, vad som ändå är viktigt är att man har rätt ljus vid rätt tlllfälle.
Steg 1 - Planera ljussättningen med att tänka att rummet skall ha olika "ljusrum" ca 5-8st. tex.1 Läs, 2 TV, 3 Mys, 4 Arbeta, 5 Städa.
Steg 2 - Välj armaturer utifrån de olika behov som finns.
|
Sovrum -->
Sovrummet är det rum vi tillbringar längst tid i och behovet av ljus är olika. Läser man mycket i sängen är det viktigt med ett bra läsljus gärna med dimmer på armaturen. Väljer man en armatur med glasskärm kan det vara bländande för den som kanske ligger brevid. Placera armaturen så att ljuskällan riktas ifrån sidan, annars kan du skugga ljuset. I barnrummet är det lämpligt att ha en armatur med led eller lågenergi som inte blir så varm.
Har man garderober i sovrummet belyser man gärna dessa med riktade spotlights. Vill man trotsa forskarna som säger att man skall ha helt mörkt när man sover kan man sätta en ledbelysning i fönstret som lyser svagt och energisnålt.
|
 |
|
<-- Mys
Glöm inte bort myslamporna som man kan hänga tex. över en bardisk, gärna i ett par, eller i fönstren. Effektfull belysning på väggarna med armaturer för riktat ljus. Belysning under väggskåp, är idag, ett givet inslag i köket. Har man skåp med glasdörrar är det trevligt med belysning inne i skåpen, det finns många varianter på led som med fördel kan placeras inne i skåpen.
|